Πως φτάσαμε στο σημείο να παίρνουν φωτιά τα κινητά μας;

samsung-galaxy-note-7-fire

Για να φτάσουμε στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, ας δούμε πρώτα πως διαχειρίζονται την ενέργεια και τις εφαρμογές τα κινητά μας.

‘Ένα iOS κινητό “σκοτώνει” τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε. Όταν βάζουμε μια εφαρμογή στο backround και ανοίγουμε κάποια άλλη ή κλείνουμε την οθόνη, το iPhone θα τερματίσει την εφαρμογή μετά από 3 λεπτά. Καμία εφαρμογή δεν επιτρέπεται να τρέχει για περισσότερο από 3 λεπτά, αν δεν τη χρησιμοποιούμε. Εφόσον δεν τρέχουν εφαρμογές στο background, το iPhone δεν χρειάζεται πολλή μνήμη RAM, αλλά ούτε και εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή αφού όλη η δύναμή του είναι focused στην εφαρμογή που χρησιμοποιούμε. Λιγότερη μνήμη και επεξεργαστική ισχύς, σημαίνει ανάγκη για μικρότερη μπαταρία που μπορεί να φορτίζει γρήγορα, επειδή είναι μικρή.

Στην περίπτωση του Android, οι εφαρμογές τρέχουν στο background, ακόμη κι όταν ο χρήστης δεν τις χρησιμοποιεί ή/και τις τερματίσει από το task manager. Αυτό συμβαίνει επειδή αν τερματιστεί ολοκληρωτικά μια εφαρμογή, δεν θα μπορεί να δέχεται notifications, ενώ αντίθετα στο iOS τα notifications τα δέχεται η Apple και όχι το κινητό μας, οπότε δεν χρειάζεται να είναι ανοικτή η εφαρμογή για να τα δεχθεί. Περισσότερες ενεργές εφαρμογές, σημαίνει ανάγκη για περισσότερη μνήμη και επεξεργαστική ισχύ. Επομένως, ανάγκη για μεγαλύτερη μπαταρία.

Μια διπλάσια μπαταρία σε ένα κινητό android χρειάζεται σχεδόν διπλάσιο χρόνο να φορτίσει από τη μικρότερη μπαταρία του iPhone. Αυτό όμως φαίνεται άσχημα στα specs και οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να επινοήσουν τρόπους ώστε να ανταγωνιστούν τη γρήγορη φόρτιση του iPhone. Στην περίπτωση του Galaxy Note 7, κάτι πήγε πολύ στραβά με αποτέλεσμα τα “εκρηκτικά” συμβάντα που διαβάσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Advertisements